Leta i den här bloggen

tisdag 14 juni 2016

Lakritsgranulat

När det var dags för morsdagstårtan gjorde jag en tryffelkaka igen, den är favoriten just nu. Men den här gången hade jag en liten tvist, jag strödde lakritsgranulat över, och det var riktigt lyckat det! Ja och så blev det jordgubbar som dekoration också.
Jag skrev ju ett inlägg om jordgubbspralinerna tidigare och när jag hade doppat dem i smält choklad lämnade det över av chokladen. Jag bredde då ut chokladen på ett bakplåtspapper, strödde lakritsgranulat och hackade salta mandlar på och lät stelna, och det var också ett riktigt lyckat koncept!




Chokladflarn

smält choklad, minst 70% men jag använde 90%
hackade, rostade och saltade mandlar, men går bra med nötter också, gärna salta
lakritsgranulat

Bred ut chokladen. Strö lakritsgranulat och mandelhack/nötter. Låt stelna.

Riktig lasagne!

Jag saknar inte pasta, och den gång jag ändå måste testa att göra LCHF-pasta fattade jag sen inte varför jag hade gjort det.... Men lasagne, det är en helt anna sak! Nu kan jag testa "pasta" pasta igen! Jag hittade nämligen Tjockkockens recept på "Lasagne med ostcréme" och det var nog så jättegott!!! Som vanligt följde jag inte receptet helt, t.ex. så ville jag ha lite muskotnötsmak så då kryddade jag med det också. Jag blandade ihop en hel sats "pasta" och gräddade i ugnen, precis enligt receptet, men sen tyckte jag att det blev alldeles för mycket lasagneplattor så jag använde bara lite mer än hälften. Resten skar jag i ganska stora bitar och lade i frysen, och de skulle sen komma till användning när min glutenfria son och jag åt tortillas! Det funkade jättebra!

Men lasagnen då, det råkade vara en av de varmaste dagarna i maj som vi åt lasagnen så det blev terrasspremiär då! En son var lite skeptisk till LCHF-lasagnen och tog bara en miniportion först, men han blev positivt överraskad och tog två stora portioner sen! Sambon är en annan skeptiker som också gav fulla poäng och tog också två portioner! Då är det gott på riktigt!!!

Receptet är Tjockkockens:


LASAGNE MED OSTCRÉME

Lasagneplattor:
7 ägg
250 g philadelphia
5-6 msk fiberhusk
1 kryddmått salt
ca 2-3 msk olivolja
Vispa med elvisp till en jämt smet. Låt svälla några min och vispa runt på nytt. Fördela halva smeten var på varsin plåt med smörjt bakplåtspapper (gned in lite olivolja på bakplåtspappret också så smeten lättare lossar).
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten så tunt som du kan. Det är lite knepigt och jag är ingen hejare själv på det, men det behöver inte vara perfekt!
Kör in i ugnen på 150 grader i 12-13 min. Ta av översta bakplåtspappret och låt pastaplattan svalna lite.
Köttfärssåsen:
700-800 g nöt eller blandfärs
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
ca 600 g krossade tomater
1 selleristjälk
1 morot (kan uteslutas)
1 paket bacon/pancetta (140 g)
2-3 matskedar tomatpuré
Bong Scharlottenlöksfond (kan uteslutas)
Salt, svartpeppar, rosmarin (torkad eller färsk), basilika (fryst eller färsk)
2 lagerblad
smör till stekning

Börja med att hacka morot, lök, selleri och bacon i småbitar.
Fräs först baconet i botten av en gryta, det ska bli lite knaprigt nästan så alla smaker kommer ut. Häll i den hackade moroten, lök och vitlök. Blanda runt och låt fräsa tillsammans några min. Tillsätt köttfärsen och selleri och blanda runt. Häll i krossade tomater, tomatpuré, en skvätt schalottenlöksfond och 2 lagerblad. Krydda med salt och peppar.
Blanda i rikligt med basilika och rosmarin efter smak. Låt sedan köttfärsåsen stå och puttra minst 30 minuter. Tillsätt lite vatten om allt för mycket vätska kokar bort.
Ostcreme:
ca 150 g philadelphia
3-4 msk grädde
2-2,5 dl riven ost
vitpeppar, svartpeppar + lite salt
Blanda alla ingredienser i en skål, det ska var en tjockare creme och inte en rinnig sås, så ta i lite grädde i taget till rätt konsistens.
 Lasagnen:
Lägg ett lager köttfärs i botten, på med en lasagneplatta, klicka på ostcreme och börja om. Köttfärs, Platta, Ostcreme. Toppade sedan med sista köttfärsen och riven ost.
In i ugnen ca 15-20 min på 200 grader tills osten fått fin färg. Låt lasagnen stå ca 10-15 min innan du börjar skära upp bitar. Servera mer lite tex grönsallad!
Ovanligt gott var det tydligen och det märktes eftersom jag tydligen inte ens fotat! Otroligt men sant, jag har glömt att fota!!! *skäms* . Nu får ni istället se på Tjockkockens smaskiga bilder!
Men jag kan istället bjuda på en bild av min verandabalkonglåda med kryddor och en bild på barnbarnen då vi hade lunch ute en annan gång! :)


fredag 10 juni 2016

Picknick hos mommo

Det började med en trög mage, mormor föreslog kokosolja, mamman lovade barnet att mormor skulle göra chokladbollar nästa dag, och man vill ju inte att barnbarnen ska få för sig att deras mamma ljuger så då fixar mormor bollarna!
Så, jag letade efter ett recept med mycket kokosolja i och igen en gång blev det Birgitta Höglunds recept jag valde och det var SÅ gott! Här får ni hennes recept, copy+paste, och jag skippade bara kardemumman, som jag inte riktigt gillar.

CHOKLADBOLLAR 

100 gr Ekologiskt Kokosfett med smak
100 gr (2½ dl) Kokosflingor
1 dl Kokosgrädde
½ dl krossade Hasselnötter
2 msk Kakao
1 Ekologisk Äggula
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm mald Kardemumma
½-1 krm Havssalt
Ev Sötningsmedel (minns inte om jag ev. hade i 1 tsk honung )
Smält kokosfettet och låt det svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.
Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Smaksätt med Stevia eller Sukrin om Du vill ha mer sötma än den från kokosen och vaniljen. Blanda väl.
Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.
Som ni ser på bilden hade vi bollarna i en skål och skålen stående på en kylpatron i en liten kylväska när vi satt i solen och åt mellanmål, det är nämligen mycket kokosolja i bollarna och de smälter väldigt snabbt. Men goda är de!!

Förresten är det samma barnbarn som då och då sitter med mommos hudkrämsburk och äter med fingrarna ur den, och då säger mommo "är det gott?", varvid barnet nickar och då säger mommo "du får nog äta". Jag tror inte att det är tillåtet att äta all hudkräm, fast å andra sidan använder kanske inte alla kokosolja som hudkräm heller... Och å tredje sidan lär ju innehållsförteckningen på margarin vara samma som i hudkrämer...

Efterrätt, mellanmål eller kalasmat!

Det var i vintras jag såg en reklamfilm på finsk tv, först fattade jag inte vad jag såg, såg den på nytt och blev stormförtjust! Reklamen visade hur man serverade brieost med hallon och lakritssås! Gissa om jag måste testa det! Min syster är, tack och lov, av den mera lättlurade sorten så redan nästa kväll hade vi ett samkväm (undrar om det t.o.m. var på vår traditionella julbastukväll) där vi åt brieost med hemlagad lakritssås och upptinade trädgårdsbär. Ojoj vilket hallelujamoment!!! Trots det glömde jag bort hela härligheten tills förra veckan. Först tog jag fram brien så den skulle hinna bli mjuk och krämig, sen kokade jag hallon, de blir ju mycket starkare i smaken då, som fick svalna, och sist kokade jag en lakritssås. Det här, gott folk, är fantastiskt gott och jag förstår att man t.o.m. måste göra reklamfilmer om det!
LAKRITSSÅS
3 dl grädde
2 msk lakritspulver
Låt småkoka tills det blivit en lagom tjock och krämig sås. Låt svalna lite innan du äter.
Mumsfilibabba!
Lakritspulver är ju naturligt sött så det triggar nog sötbegäret, så om man vet att sockerberoendet lurar bakom hörnet är det kanske klokast att låta bli det här....

tisdag 7 juni 2016

Blomkålssallad

Jag hade tänkt göra blomkålsgratäng och korv, men så kom en son med färska sikar åt oss och eftersom jag inte är omöjlig utan kan ändra menyn om det behövs så gjorde jag det nu. Dessutom har jag en rökugn och måste ju använda den nån gång också, och rökt sik är ju nästan lika gott som rökt lax! Men, men, jag hade ju en blomkål, tomater och gurka att använda till sikmiddagen... Minns ni tv-serien "Här är ditt kylskåp"? Det var ett favoritprogram för mej och jag leker ofta "här är ditt kylskåp". 
Nå, eftersom jag blivit bekant med "dansk broccolisallad" (googla!) tyckte jag att det borde funka med blomkål också. Fast jag hade nästan inga andra av ingredienserna så jag googlade "kall blomkålssallad" och hittade en med gurkskivor i, men sen var det risvinäger och annat jag inte hade, så då tog jag bara gurkskivorna och blomkålen därifrån och dressingen från den danska broccolisalladen. Resultatet blev en väldans god blomkålssallad som passade utmärkt till den rökta siken! I den lilla skålen finns remouladsås, créme fraiche, gurksallad och lite majonnäs, också ett måste med fisk!
Här får ni mitt alldeles färska påhittade recept:
BLOMKÅLSSALLAD
1 blomkålshuvud
1/2 gurka (kan uteslutas)
salt o. peppar
2 dl majonnäs
1 msk rödvinsvinäger
Blanda ihop allt, låt dra en stund.

lördag 4 juni 2016

Jordgubbspraliner

Det var inte precis jordgubbssäsong till morsdag (2:a söndagen i maj här i Finland), men det fanns jordgubbar, inhemska t.o.m., så när ett sånt här intressant recept dyker upp i lokaltidningen måste det ju testas! Och de blev ju jättegoda! Fast de smakade inte så mycket jordgubbe, men nästa gång gör de nog det, då jag använder antingen frysta eller kan köpa på torget!
Jag måste googla för att ta reda på vad kokossmör är och det gick ju att fixa själv! Jag hällde kokosflingor i matberedaren och körde med kniv tills det blev en smöraktig smet, på samma sätt som man kan göra mandelsmör, cashewsmör, jordnötssmör o.s.v..
Som ni ser på bilden har jag sötat med honung som kristalliserats, men när det mixas gör det ju inget. Jag gjorde dubbelsats, därför är det så fullt i byttan.

fredag 3 juni 2016

Gräsänkan och fisken

Jag har någongång tänkt att om jag var tvungen att välja en enda maträtt att leva på hela livet så skulle jag välja lax. En dag fick jag t.o.m. den frågan så då behövde jag inte ens fundera. Min kära sambo däremot är en äkta köttätare och kan inbland påpeka för kocken att "nu har vi ätit fisk fyra dagar så kanske vi kunde äta lite kött nu".... Nå nu har sambon varit på rehabilitering den här veckan så då bestämde jag i måndags att det skulle vara lax på menyn varje dag, när fisken själv får välja. Det blev rökt lax de två första dagarna,  ugnslax och räkor igår och smörstekt lax med skagenröra ikväll (på bilden), och jag har varit så nöjd, trivts som fisken i vattnet!  (Lite kuriosa: fisk som jag är trivs jag faktiskt inte alls i vatten! ) Nå, säg det roliga som varar, imorgon är det nog slut på fiskmenyn, men jag byter gärna meny bara jag får hem sambon istället! ♡