Leta i den här bloggen

söndag 21 augusti 2011

Juthbackamarknaden igen!




Plötsligt var det dags igen för årets big happening - Juthbackamarknad! Som vanligt tillredde vi en s.k. marknadsgryta, den här gången för bara 11 pers. Till den åt vi en underbart god sallad som Maria tillredde i ett huj, fast hon hade förberett det hela lite. (Maria kanske kan skriva receptet som kommentar här???)

Nu får ni klara er en stund, typ två veckor, för nu ska jag baka ett bröd, packa ner grädde och smör i kylväskan och sen sticka iväg till Grekland! Hasta la vista, babies! :)

Gatumat

När det är varmt och skönt och semester vill man inte alltid stå och koka mat. Inte jag heller. Faktiskt. När vi en dag gick på stan och det var lunchdags gick vi till grillen (gatukök) för att äta. Jag beställde en halv portion kebab med sallad och blev hur mätt och belåten som helst! Dessutom hade jag redan ätit lite av köttet när jag tog bilden...

måndag 15 augusti 2011

Cupcakes

Så skulle den stora LCHF-skeptikern komma på besök. Han som jag inte träffat på många år, han som bor i det stora landet i väst - Sverige, och det var jag som skulle bjuda på kaffe med något gott till. Tonårsrebellen i mej vaknade till igen efter sin törnrosesömn, här ska bakas LCHF förstås! Det blev ett nytt recept på frostingen (citron), gammalt recept på själva botten, och den kombinationen blev riktigt bra! T.o.m. skeptikern måste medge att det var gott! 1-0 till mej!
Dottern som varit hovsmakare på det mesta jag bakat, satte sig på cykeln och skulle trampa iväg hem och sa "du får nog börja baka de där cupcakesen". DET är ett bra betyg! :)

Här är originalreceptet (som jag hittat på matklubben.se)

Cupcakes
75 g smör
100 g mörk choklad +70%
ca. ½ dl sukrin eller mindre
2 ägg
½ st vaniljstång

Frosting:
150 g smör
0,5 dl sukrin
5 msk stark espresso
3 msk vispgrädde
½ st vaniljstång

Gör så här

Cake
Smält smöret i en kastrull med chokladen.
Vispa äggvitorna till maräng.
Vispa äggulorna med sukrinet och fröna från vaniljstången, poröst.

Blanda i smör/chokladblandningen i äggblandningen och vänd sedan ner försiktigt marängen i smeten.

Fyll muffinsformarna med smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5 minuter.
Ta ut och låt kallna ordentligt

Frosting
Låt smöret stå i rumstemperatur och bli mjukt.
Vispa smöret och sukrinet ordentligt med elvisp.
Häll i vaniljfröna, espresson och grädde.
Vispa ordentligt i ca 5 minuter så att allt blandas väl.

Så kommer förstås alternativ till frostingen:

Chokladfrosting
byt ut kaffet mot 50 g mörk, smält choklad

Citronfrosting
60 g mjukt smör
ca. ½ dl sukrin
1½ tsk vaniljpulver
saften från ½ citron
100 g Philadelphiaost

Vispa ihop smör, sukrin, vanilj och citronsaft. Rör sedan ner Philadelphiaosten. Det går lättare att spritsa frostingen om osten också hunnit bli lite varmare än kylskåpstemperatur!

Grekisk afton!

Souvlakin ligger så snällt på grillen.

Här i Nykarleby, där jag bor, har vi just nu något som kallas "Kulturveckan". Det är med kulturella inslag och program varje dag i en veckas tid. Igår gick startskottet med bl.a. en grekisk afton, och det var vår grekiskagrupp (som läser grekiska tillsammans) som var arrangörer! Vi har inte gjort något sådant förr, åtminstone inte för så många människor! Men vi har ju övat mycket med våra egna små grekiska aftnar så man kan nog säga att vi legat i hårdträning. ;) Festen gick egentligen ut på att vi lyssnade på den finsk-grekiska orkestern Souvlaki Orchestra och åt grekisk mat - souvlaki, tzatziki, sallad, fetaost, oliver, ostpajer (små, små trekantiga knyten med filodeg som inte alls är kolhydratfri men som slank ner som en liten synd) och vitt bröd som inte alls slank ner! Vi hade en jättetrevlig kväll fastän vi inte hann sitta ner och äta bland de ca.80 gästerna. Det var lite synd att det blev så kallt när solen gick ner, så brukar det ju inte vara i Grekland så det var ju en liten miss av oss arrangörer... ;)

lördag 6 augusti 2011

För de som behöver mera fibrer

Det är många som klagar på att magen inte fungerar så bra med LCHF och att de måste få mera fibrer. Då är det ju bra att det finns fibrer utan kolhydrater! Själv mår jag bara bättre av att inte äta så mycket fibrer så jag kommer knappast att testa det här receptet.

Kostdemokrati !

Denna regniga dag har redan varit givande! Tack vare Facebook har jag fått tips på en intressant sajt - Kostdemokrati. Där finns massor av bra läsning som jag ska frossa i lite senare. Nu ska jag tillverka glass innan eftermiddagskaffegästerna anländer!

Och nu kom ett annat tips - Kost och hälsa.

Än grillar vi!


Nu tycker jag att alla mina inlägg handlar om kakor och bröd, och det är ju inte det livet ska handla om, alltså ska inte min blogg göra det heller! Men mat, DET ska den handla om! ;)

Än har vi grillsäsong, och här grillar vi för fullt! Eller JAG grillar. På bilden ser ni mina auraostfyllda-baconlindade champinjoner. De åt vi sen med vanlig grisinnerfilé som jag köpt okryddad och marinerat i olivolja, soyasås, svartpeppar, vitlök, rosmarin och timjan. En vanlig smörklick får smälta på köttet sen, på tallriken, och så pressar man citron över. Smaskens!

Auraostfyllda-baconlindade champinjoner
stora champinjoner
Auraost, eller annan ost du tycker om
bacon

Bryt av foten på svamparna (kasta dem inte, fräs dem i smör nästa dag och ät!) Stoppa ner Auraost så mycket det ryms. Ta en baconskiva och linda runt svampen. Börja och avsluta ovanpå. Sätt champinjonerna på ett grillunderlag av aluminium, det kommer väldigt mycket vätska ur svamparna nämligen.

Baconet räckte inte till alla svamparna så de fick klara sig utan, och goda blev de ändå!

fredag 5 augusti 2011

Jubileum!




Men jag höll ju på att glömma!!! Jag firade ju min 3-årsdag som LCHF:are häromdagen!!! Det firades fett! Jag började dagen med solrosknäckebröd med dubbla skivor leverpastej med soltorkade tomater och ett par ostskivor på. Ja, alltså efter att jag hade haft sovmorgon... Till 10:30... Efter frunchen, som för övrigt intogs på sommarstugan, tog vi oss en rejäl promenad runt sjön, det är dryga 8 km och avverkades i strålande vackert väder. Vi gick tydligen väldigt långsamt eller så stannade vi lite väl många gånger för att fotografera, för promenaden tog 2 timmar... ;)
Efter promenaden tyckte vi inte att vi hade så mycket annat att göra än att ligga i varsin solstol och bara njuta och slappa och titta på himlen och molnen. Så där som man gör när man har semester.

Förresten, jag undrar hur länge man måste gå på LCHF innan man betraktas som levande bevis på att man klarar sig utmärkt utan kolhydrater??? Kostdoktorn har klarat sig fem år och måste därför vara något av ett mirakel! ;)

Brödleverans till dörren!


Det är lyxigt att ha en systerdotter som äter LCHF och tycker om att baka och experimentera (vem kan hon ha fått det ifrån?) och dessutom vill dela med sig. När det ringde på dörren ikväll var det hon som levererade ett experiment-scones! Nu har jag något gott till frukosten helt plötsligt! Tack! <3

Bilden visar en helt vanlig grillmåltid - grillat griskött och tzatziki. Eftersom grisköttet inte hade något fett var det perfekt att låta en klick smör smälta på köttet. Det behövs inga kryddor eftersom köttet var kryddat. Pressa citron över det grillade köttet också så smakar det ännu bättre!


måndag 1 augusti 2011

Glass glass glass i stora lass lass lass


Nästa gång jag går till affären ska jag ta med kameran och visa ett skräckexempel på glass! Jag sneglade lite i glassdisken idag och fick ett nostalgianfall när där fanns glassbägare av papper, precis såna som fanns när jag var liten! Det var vaniljglass (kunde heta något som "Skånska glass" eller liknande...) och sockerfri. Larmklockorna överröstade allt i affären, framför allt i mitt huvud. Jag läste: "sötad med maltodextrin, aspartam, acesulfam K...". Jamen visst ja, inget socker där inte, då är den ju sockerfri! Men det står inget om att maltodextrin är rena kolhydrater som snabbt tas upp av kroppen... Men sockerfri är den ju, glassen...
Jag hoppas att ni inte går på sån skit! Då är det faktiskt bättre med en helt vanlig vaniljgräddglass med socker, om man nu ska ha det som är sötat upp över öronen. Men det bästa för oss LCHF:are är ju ändå att tillverka sin egen glass! Det måste jag göra i morgon! :)

Ett tips, det finns glassmaskiner i affärerna nu! Det är OBH Nordicas modell jag sett överallt och den är inte så farligt dyr. Det är ju så enkelt att tillverka egen glass i glassmaskin, och då vet man att man får en sockerfri på riktigt!

Bilden visar min vaniljparfait jag tillverkade i vintras. Glassrecept hittar du här.

"It´s so fluffy I could die!"



Så testade jag nytt bröd igen. Det var egentligen redan i lördags när vi hade grillkväll och jag ville ha vitlöksbröd, men det brödet tog slut i ett huj så det var dags att baka nytt. Jag tog det vanliga receptet, Syrrans bröd, men lämnade bort mandelmjölet för att minska på kolhydraterna. Istället tog jag mera Bakepro. Det blev SÅ fluffigt och gott! Det fluffiga kan förstås bero på att jag ändrat tillagningsrutinerna. Nu blandar jag osten i före äggen, och genast allt är blandat formar jag de bröd jag vill ha. Det här för att jag började tänka på hur känsligt det är med bakpulver i smeten. Bakpulvret får ju inte "störas", och om man blandar i den rivna osten efter att smeten svullnat en stund så stör man ju! Sen har jag sänkt temperaturen också eftersom jag läste att Bakepro inte klarar högre temperatur än 200 grader! Nu gräddade jag i 175 grader istället. Vad det än beror på så blev det bra!

Fluffiga brödet
1 tsk bakpulver
0,75 msk fiberhusk
1½ dl Bakepro
2 dl riven ost
2 ägg

Blanda alla torra ingredienser och osten. Rör ner äggen och blanda väl. Häll eller klicka ut smeten på bakplåtspapper. Låt stå och sväll en stund och grädda sedan i ca.175 grader i ca.20 minuter.

Uppvärmd blomkålssoppa och nybakat bröd i kvällssolens sken är inte fy skam! :)

Rubriken "It´s so fluffy I could die" är en replik från någon animerad film som min dotter brukar använda sig av...

Favoritsommarsoppa

Nu blir det favorit i repris - blomkålssoppa! För att piffa till den kan man servera knaperstekt bacon till soppan, men det behövs inte alls, den är både god och mättande utan också!
Receptet hittar ni här. Den här gången lämnade jag bort Aura-osten och hade bara i en stackars liten morot, för det är ju inte morot den ska smaka! ;)

Stugliv

När vi bor på villan (= på sommarstugan, men i Finland är villa samma som sommarstuga) vill vi ha det enkelt med allt. Vi äter på papperstallrikar med plastbestick, vi grillar för att det är så enkelt och vi sitter ute när vi äter. Alltså är vi mest ute, så länge vädret tillåter det alltså. Förra veckan var det att vara utomhus hela tiden! Frukost, lunch och middags intogs på terrassen. Den sista kvällen vi var där hade vi inte så mycket mat kvar, men vi hade grillkorv och bacon, och det klarar man sig bra på! Det blev baconlindad korv helt enkelt! Varje korv är lindad med 2 baconskivor, och då blev 3 baconskivor över och jag knöt ihop dem och satte dem också på grillen! Det gäller att vakta väldigt noga när man har bacon på grillen, det droppar fett som börjar brinna, och det var ju grillad korv vi ville ha, inte flamberad! Det blev förstås jättegott!