Leta i den här bloggen

söndag 31 juli 2011

Kalaskakor



Det är inte alls svårt att baka till kalas när man har boken "Bakglädje med LCHF - baka utan socker och mjöl", det är bara att välja och vraka och minska sukrinmängden rejält! Visst, sukrinet höjer inte blodsockret, men det är ju som meningen att vi ska sluta vänja oss med sött så vi slipper sötsuget! Här har jag redan minskat sukrinmängden åt er!

Marängtårtbotten
4 äggvitor
3 droppar ättiksprit
1 dl sukrin
OLJA TILL BAKPLÅTSPAPPRET! (pensla pappret!)

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna och ättikspriten till hårt skum. Rör i sukrinet. Bred ut på oljat papper (antingen över hela plåten och man skär marängen i två bitar, eller forma två runda bottnar). Grädda ca. 60-70 minuter. Ta försiktigt bort bakplåtspappret. Låt kallna och stelna, de är mjuka och gummiga som nybakta!

Fyll tårtan som du själv vill. Jag radade ut jordgubbar, bredde ut vispad grädde med vaniljpulver, lade på den andra marängen, bredde ut resten av grädden, radade ut jordgubbar och sist spritsade jag smält mörkchoklad över hela härligheten.


Maräng- och hallonkaka (rutorna på bilden)
½ dl sukrin
4 äggulor
75 g rumsvarmt smör
½ dl fiberhusk
½ tsk vaniljpulver
2 msk grädde
1½ tsk bakpulver
1-1½ dl hallon (koka upp om du inte har inhemska hallon!)

Maräng:
4 äggvitor
0,75 dl sukrin
½ tsk ättiksprit

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sukrin fluffigt. Mixa alla torra ingredienser (tolkar detta att man ska blanda) och rör ner dem i smeten tillsammans med grädden och smöret. Bred ut smeten i en långpanna (20x30 cm) och strö över hallonen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sukrinet och ättikspriten under omrörning. Rör tills du har en fast marängsmet. Bred ut marängsmeten över kakan och grädda mitt i ugnen ca. 40 minuter. Skär i bitar när den kallnat.

Sist men inte minst har vi då receptet på cookies som jag redan skrivit i ett inlägg HÄR.


Inga kommentarer: