Leta i den här bloggen

söndag 31 januari 2010

Korvstroganoff


Med risk för att verka tjatig måste jag igen hänvisa till Lifezone-bloggen. Jag hittade receptet LCHF korvstroganoff där, testade, åt och njöt. Hela familjen blev helförtjusta i maten! Jag hade inte några köttiga korvar från Lidl, men väl Vatajas nitritfria knackkorv med 80% kötthalt. Maten kan verkligen rekommenderas, speciellt eftersom den följer två av mina viktigaste riktlinjer - gott och snabblagat!

tisdag 26 januari 2010

En låda


Idag bestämde jag mej för att tillreda en riktigt stor makaronilåda som alla karlar i huset skulle klara sig på ett par dagar. (Såna som ska ha matlåda med till jobbet.) Min låda blev förstås lite annorlunda, såg ut som på bilden och tillreddes enligt följande:

Min låda
200 g blandfärs
blomkål
bacon
soltorkade tomater
1½ dl grädde
1 ägg

Min ugnsform är väldigt liten och alla mått är på ett ungefär!
Jag fräste köttfärsen i smör och kryddade med paprikapulver, svartpeppar och salt och bredde ut den i en ugnsform. Blomkålen kokade jag och styckade i ganska små bitar och bredde ut ovanpå färsen. Jag hade köpt färdigstrimlad bacon som jag stekte tillsammans med några soltorkade tomater och placerade ovanpå blomkålen. Så vispade jag ihop ägg och grädde och hällde över och - skjuts in i ugnen! 200 grader i ungefär 30 minuter. Under tiden blandade jag ihop en ketchup enligt LifeZone´s recept - en del créme fraiche, en del majonnäs och så tomatpuré i önskad mängd. Jättegott!

söndag 24 januari 2010

Pita gyros


Om man råkar befinna sig i Grekland när man blir hungrig, och inte är på LCHF-diet, kan man för en löjligt billig peng köpa sig en pita gyros. Det är en sån jag fångat på bilden, en från Korfu t.o.m.. Man kan säga att pita gyros är den grekiska varianten av snabbmat. Ända sedan vårt första möte med en pita gyros har vi då och då ätit såna här hemma också, men inte nu på 1½ år, för hur kul är det att servera pita gyros och inte få äta det själv??!! Men en dag händer det! Eftersom vi åt kebab på fredag och det fanns så mycket kvar av den varan på lördag så blev det pita gyros! Jag slog till och bakade pitabröd helt enligt recept åt resten av familjen och jag åt "Oopsie gyros". Väldigt gott det också! I en äkta grekisk pita gyros finns några pommes frites, rödlök, tomat, kebab och tzatziki, så det var ju bara att lämna bort pommes frites för mej, alltså en väldigt enkel åtgärd.
Så där satt vi och drömde oss bort till Grekland för ett ögonblick... *får igen något drömmande i blicken*

lördag 23 januari 2010

Fotbollshjärna


Nu har det svenska fotbollslandslaget äntligen fått en kostrådgivare. Han ska lära dem att äta rätt och riktigt så de orkar spela hela matcher och hjärnan behöver kolhydrater, säger han!!!! Vad är det för kostrådgivare????? Han har ju nollkoll på näringsläran! Hjärnan behöver inga kolhydrater, hjärnan och resten av kroppen behöver glukos! All mat vi äter förvandlas till glukos, men det vet ju ni redan, det är ju kostrådgivaren i svenska fotbollslandslaget som inte vet det, och han kommer ju knappast att läsa det här...

torsdag 21 januari 2010

Nytt favoritprogram


Igår startade en ny tv-serie - Landet Brunsås - och det är mitt nya favoritprogram! Vilket underbart upplägg! Och så blir det ju inte sämre av att det så trevliga programledare och kunniga experter, t.ex. Mats-Eric Nilsson. Se gärna programmet HÄR.

Var observant på Erik Haags underbara svengelska han talar med Pilar!

tisdag 19 januari 2010

Oops!


Jag har funderat på varför de goda "bröden" heter "Oopsies", men nu undrar jag inte mer. Jag bakade såna ikväll, och helt plötsligt upptäckte jag - OOPS! - hälften fattades! Oopsie daisy, what happened???

Såna funderingar får man när magen är full med oopsies... ;)

Annika Dahlqvist


Ifall det är någon läsare som bor i Finland, kanske då närmast i Österbotten, kan jag kanske fresta med en föreläsning med Annika Dahlqvist i Nykarleby nästa vecka? Läs mera HÄR om tillfället! Det lär finnas ca.50 platser kvar (av 330).
Då undrar jag bara om de faktiskt kommer att servera kaffe, te och SMÖRGÅS i pausen som det stod i broschyren vi fick i postlådan...

måndag 18 januari 2010

Pizza

Senast jag åt pizza var det bara fyllningen jag åt, skrapade bort den från bottnen. Den här gången hade jag tänkt ut ett alternativ - sesambröd! Jag blandade alltså ihop en vanlig sats till sesambröd som jag sedan plattade ut på ett bakplåtspapper. (Ser inte så aptitretande ut i det här skedet, liknar mer en spånskiva än något annat...)

Jag hade köpt (orkade inte laga egen) en "pastasås", valde den med minst kolhydrater, som jag bredde ut på pizzabotten. Så fyllde jag på med köttfärs, soltorkade tomater, pepperoni, champinjoner, mozzarellaost, Auraost och helt vanlig riven ost.
Den gräddade jag i ugnen som vanlig pizza och skar i bitar genast jag tog ut den. Som sig bör hade vi pressat vitlök, en hel lök faktiskt, i en skål och hällt lite matolja på. Det stryker man ut på pizzan sen, jättegott och så håller det vampyrerna på betryggat avstånd! Sen är det bara att skvätta på lite Tabasco och strö basilika över!

Hur smakade det då? Det var gott! Lite jobbigt att tugga sesambrödet bara, men det går ju fortfarande att lämna botten om man vill, det är bara den skillnaden att den här botten FÅR man äta!

Avokadoolja


Jag skulle köpa min favoritolivolja häromdagen och upptäckte till min förskräckelse att den inte fanns i hyllan! När jag hade lugnat ner mej lite såg jag en annan flaska istället - en kallpressad avokadoolja! Jag måste ju testa den! Nu har jag en ny favoritolja. :)
Jag hade lagat pizza (lugn, recept kommer) i lördags och en enkel sallad med. På salladen hällde jag rejält med avokadoolja och kunde nästan lura mej själv till att tro att det fanns avokado i salladen! Idag värmde jag upp pizza och hällde olja direkt på pizzan... Guacamole åt jag med... ;)

Om du läser länken om avokadooljan ser du hur många sätt man kan använda oljan på, men glöm inte att smör är bäst! Fast smör är inte så gott på sallad... ;)

söndag 17 januari 2010

Guacamole


Jag har i ett svagt ögonblick lovat er receptet på min systers guacamole, och idag fick jag receptet! Jag tillredde en sats, åt med kycklinglår till lunchen, som mellanmål på sesambröd och nu på kvällen en rejäl klick som sådan före kokosplättar. Det är nog den absolut godaste guacamolen jag någonsin ätit! Receptet har hon hittat någonstans på nätet, men hon kom inte ihåg var...

Godaste guacamolen

2 avokado
1 lite tomat
3 krm salt
1 dl créme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
chilipulver
cheyennepeppar

Skär avokadona mitt itu. Ta bort kärnan, kila in tummen mellan skal och fruktkött och för tummen framåt för att enkelt befria frukten från sitt kött. Mosa avokadon, gärna med stavmixer. Kärna ur tomaten och hacka den grovt. (Jag åt upp tomatinnehållet...)Riv eller pressa i vitlöken, krydda och blanda. Smaka av, var försiktig med chilin och ceyennen ifall guacamolen ska sparas, den får nämligen starkare smak småningom! Om röran ska sparas till senare, t.ex. till nästa dag, sätt ner den ena avokadokärnan så blir guacamolen inte brun!

Ikväll ska jag äta Oopsies med guacamole på... ;)

söndag 10 januari 2010

Helgens guldkant


En lördagkväll kan avverkas på många sätt. Ikväll blev det jag och sambon "home alone". Vi har lite olika smak på tilltugg och var och en tog sitt och jag tog mitt... Han drack mjölk och åt några chokladpraliner. Jag åt lite brie-ost, några cashew-nötter och drack ett glas torrt vitt vin till - Ruffino Orvieti. Så var båda nöjda.

Jag lärde mej i somras hur man hittar de torra vinerna på Alko (Finlands svar på Systembolaget). På lappen på hyllan finns noterat hur många gram socker det finns på en liter vin, t.ex. 5 g/l. Ännu i somras kunde jag acceptera ett sånt vin, med 5 g socker per liter vin, men så plötsligt hände något - jag tyckte vinet blev för sött! Försäljaren på Alko trodde jag skojade, det kunde ju inte vara sött med 5 g socker! Men mina smaklökar sade mej att det var sött, och jag litar på dem! Det var då jag lärde mej hur man ser sockermängden.

Då man är en nybliven LCHF-are ska man inte alls dricka alkohol, man rubbar hela förbränningsprocessen man skolat in kroppen på. Det är levern som förbränner både fett och alkohol, men den klarar inte av båda sorterna samtidigt! Om man dricker alkohol tar det tre dagar innan levern igen är redo för fettförbränningen, så man ska inte ta det för någon vana att dricka vin på kvällen... En kopp te är bättre, den värmer dessutom mycket bättre!

Apropå bilden, druvorna är ju bara som dekoration, de äter man ju inte... ;) Dessutom är de alldeles för sura för att passa med vin. En god brie däremot förhöjer verkligen smaken på ett torrt vin!

torsdag 7 januari 2010

Blomkålsris

Jag vill igen slå ett slag för bloggen "LifeZone". Där har jag redan hittat flera bra recept, och det senaste var blomkålsris som var så snabblagat och gott! Passade utmärkt till köttbullarna igår och det stekta sidfläsket idag!

Tyvärr har jag ingen fin bild av någon av dessa maträtter, men varför inte låta er se min fina amaryllis som blommar med sju blommor på två stänglar!

tisdag 5 januari 2010

Glutamathuvudvärk


Jag är väldigt strikt med min diet, men någon gång går jag till den vietnamesiska restaurangen och äter buffélunch bara för att det är så gott. Dessvärre har mina smaklökar nog ändrat så pass att jag alldeles för bra känner hur söt den här maten är. Fastän det är mycket kött och grönsaker så känns det ändå sött. Den innehåller troligen ganska mycket glutamat också vad jag har förstått, och jag börjar misstänka att det är den som är boven när jag får huvudvärk efter den asiatiska maten. Samma sak varje gång, och då har jag nästan aldrig huvudvärk annars! Men idag, när jag kom hem efter lunchen och shoppingen, blev det att dricka kaffe och knapra piller... Kanske jag lär mej snart...

När jag letade efter en trevlig bild hittade jag det här receptet på vietnamesiska köttbullar med bl.a. socker i. Anmärkningsvärt är att receptet finns på en sida med "diet-recept". Nästan lite skrattretande.

fredag 1 januari 2010

Tortillas


Har ni haft ett gott nytt år så här långt? Hur var fjolåret då? Var det gott? Det var mitt! Jag har unnat mej själv god mat hela året och har inte dåligt samvete av det. Igår avslutades året på traditionellt sätt för oss - i goda vänners lag. Denna nyårsafton blev en texmex-kväll. Jag bakade "Oopsies" att använda som tortillas (bildens nedre kant) istället för att bara ösa fyllning på tallriken och äta med gaffel, så som jag brukar göra. Det gick bra, men jag kände att jag blev lite onödigt mätt så jag tog en andra portion med bara fyllningen sen, och då mest av den fullkomliga guaccamolen som min syster blandat ihop. (Den får ni receptet på när jag fått det!) Men att sen äta chokladmousse (också systers och ska ha receptet på den också!) som efterrätt blev för mycket. Det hade räckt med tortillas. Så är det att vara efterklok.