Leta i den här bloggen

fredag 27 november 2009

Julgodis!


Vilken diet man än har så vill man ha det där lilla extra på jul, och snart är julen här så det börjar bli dags med julgodisrecepten! Det här receptet har jag klippt ur en reklamtidning för någon vecka sedan. Man skulle använda mörk hushållschoklad, men jag använde förstås 70%-ig sådan, Fazers dessutom.

TRYFFEL
1 dl vispgrädde
150 g choklad
smaksättning enligt smak, t.ex.
mint, rosmarin, rom, kaffe, apelsin, nötter, chili eller kokos.

Hetta upp grädden. Blanda i chokladen (små bitar) och rör om till en jämn smet. Krydda som du vill, om du vill. Klicka ut i karamellformar eller på papper.

Jag smaksatte hela smeten med en aning pulverkaffe, ca.½ tsk, och sen toppade jag några med kokos, några med mandel och resten utan topping. Det blev jättegoda tryffelgodisar som smälte i munnen.

Sen var det ju bara att komma ihåg att inte äta alla på en gång, fast om man gör det tror jag inte man vill ha mera choklad den här julen... ;)

torsdag 26 november 2009

Lurad!


Men visst fanns Fond "Du Chef" i min affär också! Jag hade bara inte tittat på högsta hyllan... Nu har jag studerat förpackningen och lagt den tillbaka på hyllan också. Det står ju klart och tydligt att det i fonden inte är tillsatt "smakförstärkare", "konserveringsmedel" eller "artificiella färgämnen". So far so good. MEN, den innehåller både socker, maltodextrin, jästextrakt och många fler tillsatsämnen, men inte ett endaste "E" eftersom alla ämnen var utskrivna vid sitt rätta namn. Bra marknadsföring, jag höll på att bli lurad!

onsdag 25 november 2009

Buljong


När jag blev "omvänd" och började gå in för renare mat, utan smakförstärkare och andra tillsatsämnen, var jag säker på att jag aldrig skulle kunna lämna bort buljongen. Men så hände något. Jag började använda en buljong utan E621 och det gick så bra så. Sen trodde jag att jag aldrig kan tillreda en svampsås utan svampbuljong. Tji fick jag! Sist jag åt champinjonsås med bara en gnutta buljong i tyckte jag att såsen inte smakade annat än buljong! Jag vill inte ha buljongen mer! Och just då har man äntligen kommit på en buljong, eller egentligen en fond, utan tillsatsämnen och smakförstärkare! Det är verkligen på tiden. Nu är det ju istället så orättvist då att ni i Sverige redan har den här buljongen medan vi säkert får vänta ett halvår innan vi ser den i affärerna här i Finland. Men den som väntar på något gott...

måndag 23 november 2009

Lunchlådan 2


Vet ni att omelett kan frysas, tinas upp och värmas i mikron och smaka lika gott som en ny omelett!?! Jag vet! Jag har tidigare alltid slängt omelettrester, men när jag började med tacougnsomelett tänkte jag inte efter utan frös ner en bit och det gick så bra! Nu i helgen lagade jag en korvfrittata. Idag tog jag resten av omeletten med till jobbet och åt och det var jättegott! Frasig och fräsch!

På bilden ser ni en tacougnsomelettbit som jag tagit ur frysen. Den ser inte så god ut här, men den var det!

söndag 22 november 2009

Näs-första-hjälp


Fräscht så det förslår att variera recepten med lite nässköljning och snytningar... Men så är mitt liv just nu. Snyter, snyter, snyter... Men bihålorna töms åtminstone! I fredags köpte jag en bunt på 75 näsdukar. De är slut nu... Men jag är inte förkyld i vanlig mening, det är "bara" bihålorna som bråkar. Ni vet ju hur det är när man snyter sig ofta, näsan blir alldeles öm, röd och skorvig. MEN, det behöver den inte bli! Jag har hittat hjälpen! Det finns näsdukar med aloe vera, och använder man dem får man ingen röd näsa! Hurra! Dessutom fick jag en liten provförpackning aloe vera gelly av min vän Nina, och den gelen har jag smort näsan med. Ingen Rudolf med röda mulen här inte!
Bara som ett tips...

lördag 21 november 2009

Lunchlådan


Äta bör man annars dör man! Alltså måste man äta i jobbet också. Mina jobbarkompisar tycker bäst om att äta ute, men inte jag. Det händer någon gång i månaden och då har jag mina favoritställen där jag vet att jag kan äta mej mätt utan kolhydrater och där maten är bra kryddad! Torsdagar kan vara ett problem eftersom så många anser att den dagen är lagstadgad soppdag...
Men det var ju inte problemen jag skulle fokusera på nu, utan möjligheterna!
När jag tar med mej lunch till jobbet är det antingen rester eller en enkel och snabblagad variant att tillreda. Jag har t.ex. alltid ägg i kylskåpet på jobbet, så behöver jag bara ta med mej något att äta med. I fredags däremot hade jag en ljusare stund när jag packade ner lunchen på morgonen! Jag stod som vanligt och stirrade i kylskåpet innan jag kom på det, tog ut resten av den grillade kycklingen jag hade köpt dagen innan, salsadip och en stor champinjon. Av kycklingen tog jag hela bröstbiten, skar stora bitar rakt ner i en matlåda. Champinjonen fick också smaka på kniven och sen dela utrymme med kycklingbitarna. Ovanpå dessa malde jag ner lite kryddor. I en liten burk tog jag med salsadip. Och så en gräddburk förstås! På lunchen fräste jag kyckling- och champinjonbitarna i smör i stekpanna, hällde på grädde och blandade i salsan och så fick det puttra på en stund tills vätskan hade reducerat och såsen var simmig och hade trevlig färg. Tyvärr tänkte jag inte på att ha med kameran för att fotografera underverket, men tro mej, det var delikat!

Kyckling-champinjon-snabbis
1 bröstbit av en grillad kyckling
1 stor färsk champinjon
kycklingkrydda
½ dl salsadip
1-1½ dl grädde

Fräs kyckling och champinjon i smör. Krydda. Häll på grädden, blanda i salsan. Puttra en stund. Ät och njut!

tisdag 17 november 2009

Min näskanna!


Nu har jag börjat skölja näsan då. Det har blivit 3 ggr/dag, och det går ju bättre och bättre, och kommer mindre och mindre ur näsan. Nu ikväll när jag skulle ta itu med min nya hobby kom jag på att jag ju kan testa hur det funkar med en näskanna! Och det funkade ju så bra! NU vet jag hur jag ska göra! Jag vet inte om en "riktig" näskanna är bättre, men jag fick i alla fall testa! Dessutom har jag inte hunnit till apoteket heller.

Idag var jag nära att gripas av panik! Jag var på föreläsningsdag (och den uppmärksamme kanske hittar mej på den nedre bilden i artikeln!) När det bliv lunch och jag såg att det serverades laxfrestelse var det nära till paniken. Vad skulle JAG äta??? Men med ett relativt bra salladsbord och en påse cashewnötter i väskan trodde jag ändå att det skulle ordna sig. Och det gjorde det! Laxbitarna i frestelsen var nämligen så stora att jag kunde plocka ut dem och äta mej mätt på dem! Och så förstås massor av sallad, gurka och riven kål. Och för att vara på den säkra sidan lade jag till två smörklickar på laxbitarna. Jag hade dessutom ätit ost med smör på till morgonkaffet så jag hade grundat bra, och jag var inte alls hungrig när jag kom hem ikväll! Hurra!

söndag 15 november 2009

Nya erfarenheter!


Nu har jag gjort något som jag aldrig hade trott att jag skulle våga göra! Jag har nämligen gjort en näs-sköljning! Jag tror inte att jag gjorde alldeles rätt, mycket rann bara ner i halsen, men jag vågade! Det är nämligen så, att jag har som vana att få en bihåleinflammation varje år, vanligtvis i maj. I år inföll den hela en månad senare än vanligt, efter midsommar. Nu har jag årets andra förkylning (= den andra sedan jag började med GI och LCHF, alltså på 2 år och 3 månader) och börjar känna symtom på bihåleinflammation igen. Nej, fel, det är ju infektionen jag börjar känna av! (Se info-filmen här!) Men det som är skillnaden från i somras är att jag har fått nog nu! Jag låg och läste, kände trycket över kinden, kände en äcklig lukt från mitt eget snor som fanns i näsan, och DÅ fick det räcka. Jag steg upp, satte mej vid datorn och började läsa. Så började jag på med nässköljningen. Jag ska ta reprisen ikväll, och då tror jag att det går bättre. Jag som alltid haft så obehag för blotta tanken på nässköljning har gjort det! Gissa om jag är nöjd!
Har någon av er någon erfarenhet av nässköljning? Hur bär ni er åt??? Har ni tips?? Har ni provat näskannan? Är den bra?

tisdag 10 november 2009

Nya biffar!


En son har tröttnat på fakirbiffarna. Vad gör den goda modern då? Jamen hon tillverkar förstås en ny sorts biff! Nu är ju varken soya eller lök så bra om man är riktigt strikt med dieten, men när man delar mängden på alla biffarna så ser man att det inte är så mycket man får i sig ändå.
Som vanligt har jag inga exakta mått när jag använt min kreativitet, men här följer ett ungefärligt recept:

Soya-lök-biffar
1800 g blandfärs (nöt-gris, 50/50)
smör att steka i
ca.15 äggulor
1 finhackad lök
ca.½ dl soyasås
ca.4-5 dl grädde
salt
kryddpeppar
svartpeppar

Finhacka löken och bryn den i smör. Blanda ihop alla ingredienser. Provstek en bit och krydda sedan mera om det behövs.
Servera t.ex. med coleslaw eller stekta champinjoner, som jag ska äta med. :)

måndag 9 november 2009

Basilusker och svin


Kan ni tänka er, idag stod ingenting om svininfluensan på lokala tidningen!!!! Skönt. Det kan bli för mycket ibland. Svininfluensan är här oavsett om vi vill det eller inte. Det spelar ingen roll om det står om den på tidningen eller inte, eller om vi har vaccinerat oss eller inte, svininfluensan finns. Det mesta man får läsa är rena rama skrämselpropagandan, bara det värsta förstås. Det berättas om de som dött, men ingenting om de som blivit friska. Det säljer förstås inga lösnummer att berätta sånt. Eller jo, det borde det snart börja göra! Nu har man skrämt folk så länge att det snart är "hon överlevde svininfluensan" som lockar!
Idag fick jag ett tips av en vän. Hon sände mej länken till Sanna Ehdins blogg. Sanna är immunolog och borde kanske veta hur det är med influensan. Det är det mest objektiva jag har läst hittills om vaccinering och influensa! (Men jag måste medge att jag inte har kollat länkarna som hon har med i sitt inlägg...)

tisdag 3 november 2009

Spenatsoppa


När man inte orkar koka mat eftersom man är ensam hemma men måste eftersom man inte har något att värma, då är det problem... Men om man råkar ha sin syster med sig i affären och hon köper djupfryst spenat för att hon ska koka spenatsoppa, då kvicknar t.o.m. jag till! Så här sa hon att hon brukar göra: den frusna spenaten, grädde och Philadelphia-ost sättes i en kastrull och får koka upp. När allt är varmt är det bara att salta och peppra! Jag hade nu ingen Philadelphiaost så jag använde créme bonjour med kantarellsmak, men soppan fick en väl söt smak, antagligen beroende på osten. En smörklick råkade hamna i soppan också... Ett halv paket bacon som jag hade knaperstekt fick toppa soppan!
Nästa gång blir det rätt ost! (Varför måste den heta så invecklat - Philadelphia...)

måndag 2 november 2009

Fiberhusk


Efter att jag blev "kändis" här i hemstaden, och fått några nya besökare här, har det visat sig att det är sesambrödet som väckt mest intresse. Och då har jag fått flera förfrågningar om var man hittar fiberhusk. Det finns ofta på glutenfria hyllan, men förstås finns det inte i alla affärer. Om man inte hittar det kan man använda psyllium som finns på samma hylla som bakpulver och sånt. Men det är svårt att hitta när man inte vet hur det man letar efter ser ut, så här kommer en bild på hur fiberhusk- och psylliumförpackningarna ser ut i Finland. Och faktiskt, fiberhusk är krossade psylliumfrön!